Hallå igen, Jacob hör!


Vi är fortfarande kvar i Porto, vindarna skulle blåsa något starkt mot oss och vi orkade inte riktigt kämpa, samtidigt som stan är såpass fin att vi kände för att stanna! 

(null)


Sofia och David åker tidigt den 16/6 och jag och Edvard somnar om. Vi spenderar förmiddagen (fram till klockan 15) med att handla. Lata som vi är så påväg uppför långa backen så stannar en öppen Jeep vid ett rödljus, precis när han i bilen ska köra iväg ger jag "liftar" tummen till honom och han vinkar in oss. Edvard som inte sett vår ordlösa konversation ser bara mig springa fram till Jeepen och hoppa in där bak. Men han hänger gladeligen på, vi får skjuts upp till närmsta matbutik och tackar den väl engelsktalande portugisiska mannen så mycket och handlar. 

(null)



I sann fransk anda unnar vi oss lite gåslever från matbutiken innan vi går in och äter chark och osttallrik i stan. En mysig promenad hem igen leder oss förbi en öl och en Pastel de Nata (som den goda vaniljiga bakelsen heter som är nån sorts nationaldessert).

(null)


(null)


En till ganska intetsägande dag följer, precis den typ av semester vi vill ha just nu! Lite lugn och ro. Vi städar ut hela båten, skrubbar allt invändigt och rensar ut lite lådor. Med lite menar jag att vi slängde två matkassar med trams och trasiga prylar. Vi meckar med lanternorna så de fungerar och har köpt in prylar till solpanelen.

Vi tar en tidig kväll för att sticka dagen därpå, den 18/6 ett par dagar efter planen. 

(null)


Vi börjar dagen med att få nyheten om att dieselpumpen där vi ligger är trasig OCH de har slut på diesel i nästa marina. Tur att vi bad dem i receptionen att ringa och fråga! Vi tar fram våra plastdunkar ombord och börjar trava, närmsta bensinmack ligger en och en halv kilometer bort, i uppförsbacke... Vi köper våra 12 liter och fyller båten med 8 liter, så när vi får soppatorsk kan vi fylla på och ta oss in i hamn. Vi har ingen mätare för tanken så därför får vi hålla på såhär :) 

(null)



Det är kryss, motorsegling för att göra nån distans och spännande nog ishavsvindar. Eller inte så spännande för det är SVINKALLT, jag har både fleece, tjocktröja och vindjacka på mig. Motsjön gör inte saken roligare heller. Efter att ha kommit iväg sen med tankningen och gjort ganska kort distans, kanske 15 NM så tar vi in i en marina. Det med vetskapen om att det ska vara bättre förhållanden dagen efter. Det står också att de ska ha en dieselpump här. 


Men en dieselpump har de inte, får vi höra på VHFen när vi kommer in och frågar vart den är. Nehepp, men nu ör vi här så det är dags att lägga till. Tur att killen som jobbar i hamnen är en legend och hjälte (japp han får två titlar), han säger att vi löser soppa till oss. Jag hoppar in i hans bil med våra dunkar och hans dunkar, kör iväg till en obemannad bensinmack och fyller på. Det är en spännande kille, väldigt skön som har varit med om mycket. Jobbat i armen i 20 år och varit på alla typer av fredsuppdrag, vi snackar både om hans historia där, fotboll och mat. Jag säger att han borde komma till Sverige och käka husmanskost men han kontrar snabbt med att det inte är maten han skulle åka till Sverige för. Han vet han hur svenska tjejer ser ut! 

Han hette nått speciellt som liknar Ronaldo men noterade att det inte va just det, tror det kan ha varit Bruno. Nu heter han i all fall det, Bruno fick ett sexpack öl för hjälpen! 

(null)



Vi rör oss in mot stan, eller byn och hittar en musikaffär! Vi pratar länge med dem där och Edvard tar sin tid och testar gitarrer innan han bestämmer sig för en som vi köper. 


Idag är dagen vi ska möta Fanny i Vigo och vi är 60 distans bort, det betyder upp och hoppa innan gryningen! Vi går upp klockan fyra och lämnar vid fem, motorseglare hela dagen. Sitter förväntansfulla över spanska gränsen och blir lätt besvikna när GPSen inte uppdaterar tiden efter tidzonen automatiskt. Första tidszonen med Rana passerad - check! 

(null)

(null)


Efter en lång dag med mycket motor för att komma fram, en hel del skrålande till guran och en del kläder mot den egentligen ganska varma dagen kommer vi fram vid sextiden till Vigo där Fanny väntar vid kajen. Vi kör in i fel marina, vänder om in i rätt och lägger till. Efter en dusch i den skrikigaste simbassängslokalen från simskolan äter vi en god finalmiddag ihop. Välkommen Fanny! 


Peace out! 

Jake (null)



(PS. I skrivandets stund är vi kvar i La Curuna och inväntar motordel för art fixa motorn som inte vill vara med. DS.)

Kommentera

Publiceras ej