Hallå eller?!
Senast vi hördes hade vi precis tagit oss genom första slussen och lagt till efter 10km in på den 98km långa Kielkanalen. Jag var riktigt nervös inför första slussen när de andra två var stencoola. Kan tänka mig att jag preppat så mycket med intyget och allt att det blivit en stor grej av det.
På tal om första VHF anropet så var svaret på frågan från slussvakten "are you a pleasure boat?" självklart "we are the most pleasurable boat of them all".

Det tog oss ungefär två heldagar genom kanalen som vi delade upp på två nätter. Hela tiden blir vi omkörda av tankfartyg lika stora som fyra elefanter bredvid den femte myran.
Andra natten igenom kanalen sov vi mellan ett par uppsatta pållare som låg i en bukt bredvid kanalen. De stora containerfartygen brummar förbi hela natten men gör inga vågor!

Under natten fick vi betala för det härliga vädret vi haft ett par dagar med en lågtrycksvägg och blixt o dunder - rakt ovanför oss. Vi klarade oss ändå!

Dag nummer tre, ut ur kanalen och Slussen var inte lika läskig denna gången. Lite spännande saker hände på vägen ut, strömmen tog oss direkt. Vi hade förberett och läst på så vi visste ungefär hur det fungerade men inte vilka hastigheter! Vi satte segel och loggen visade 2kn, dvs att vi åkte 2kn snabbare än vattnet men GPSen visade upp mot 8,5kn. Vi surfade alltså på strömmen som i sig gick 6,5kn!

Efter det kom andra stora lågfronten och mitt i inloppet till Elbefloden passerar mäktigaste åskvädret och vi såg kanske 20 blixtar inom 6km. Ingrid som är påläst på moln och åska var lugn på grund av master, båtar och ösregn runt omkring oss. Jag var lite mer på tårna.

Igårkväll låg vi i Cuxhaven och åtnjöt en middag på hamnkrogen efter tre dagar med burkmat. Idag tvättar vi och bunkrar - antagligen så sover vi en natt till här. Nästa stopp blir övre Nederländerna!

Peas!
/Jake